Skocz do zawartości

niedogrzanie silnika, zly olej :/

• Nie możesz odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 mwmisiek82

Użytkownik

• Użytkownik
  • 38 Postów:
  • Model:Audi A4 B5
  • Rocznik:1996
  • Silnik:Diesel
  • Pojemność:1.9
  • Moc KM:110
  • Nadwozie:Sedan

Napisano 11 grudzień 2010 - 18:36

witam wszystkich po krotkiej nieobecnosci:)>. Bylem na delegacji przez 3 tygodnie, w tym czsie moja zoncia opiekowala sie nasza Andzia tj 1.9 TDI 110KM automat 4 biegi.... moje kochanie podczas jednej z przejazdzek stwierdzila ze jest malo oleju... pojechala do Auchana i kupila olej 15w40 do diesli i go dolala ok 1 litra zadowolona dzwoni kochanie dolalam oleju to mowie ok a jakiego??? aaa do diesli :) dumna z siebie...:/..... ok zgodze sie ale ja jezdzilem na 10w40... jakiego mam teraz oleju uzywac i czy nic sie nie stanie silnikowi?? wymiana oleju za ok 1 tys km.....Druga sprawa jest to ze auto mi sie nie dogrzewa:( osiaga jakies 75-80 stopni i dalej sie ni grzeje... w korku stalem z 25 min i ledwo co do 85 doszlo i zaraz spadlo...wlozylem ,,,kartonik przed chlodnice i tez nic nie pomaga co to moze byc Pozdrowionka

#2 Jeżu

Jeżu

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Model:Inny
  • Rocznik:2008
  • Silnik:Diesel
  • Pojemność:2.0 TDI BKD
  • Moc KM:140KM
  • Nadwozie:SUV

Napisano 11 grudzień 2010 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik mwmisiek82 dnia 11 grudzień 2010 - 18:36 napisał

witam wszystkich po krotkiej nieobecnosci:)>. Bylem na delegacji przez 3 tygodnie, w tym czsie moja zoncia opiekowala sie nasza Andzia tj 1.9 TDI 110KM automat 4 biegi.... moje kochanie podczas jednej z przejazdzek stwierdzila ze jest malo oleju... pojechala do Auchana i kupila olej 15w40 do diesli i go dolala ok 1 litra zadowolona dzwoni kochanie dolalam oleju to mowie ok a jakiego??? aaa do diesli :) dumna z siebie...:/..... ok zgodze sie ale ja jezdzilem na 10w40... jakiego mam teraz oleju uzywac i czy nic sie nie stanie silnikowi?? wymiana oleju za ok 1 tys km.....Druga sprawa jest to ze auto mi sie nie dogrzewa:( osiaga jakies 75-80 stopni i dalej sie ni grzeje... w korku stalem z 25 min i ledwo co do 85 doszlo i zaraz spadlo...wlozylem ,,,kartonik przed chlodnice i tez nic nie pomaga co to moze byc Pozdrowionka
Wiesz olej 10w40 to "połączenie" oleju syntetycznego z mineralnym Także nic się nie martw jeśli chodzi o silnik Jeżeli jednak się obawiasz to zrób sobie wymianę trochę o 1000km wcześniej i po problemie... a jeżeli chodzi o temperaturę silnika....Najprawdopodobniej jest do wymiany termostat układu chłodzenia Nie są to duże koszty 20-30zł więc zacznij od tego.... Jednak przy niskich temperaturach silnik się trochę dużej dogrzewa ale tkz 90 stopni na blacie zawsze mam prędzej czy później

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ubuntu