Witam. W moim automacie mam taki problem, że skrzynia nie przełącza płynnie biegu z 1 na 2, następuje między tymi biegami przerwa i gdy trochę przycisnę to obroty momentalnie wzrastają.
Olej sprawdzony, poziom ok.
Na vag-u nie wykazuje błędów.
Pomóżcie!
Audi A4 B5 1.9 TDI - automatyczna skrzynia biegów
Rozpoczęty przez michał JAGODA#, 11 lip 2009 08:16
24 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 listopad 2010 - 19:36
Napisano 23 styczeń 2011 - 20:55
ja ostatnio maglowalem temat TIPTRONICA u siebie. wydawalo mi sie ze slizga sie sprzeglo na pierwszych biegach. okazalo sie to tylko moja nieznajomoscia automatycznych skrzyn biegow. bylem w warsztacie gdzie zajmuja sie wylacznie automatycznymi skrzyniami. kierownik serwisu przejechal sie moim autem, podpial kompa i powiedzial ze wszystko jest w normie. sprawdzilismy poziom oleju w skrzyni i tez super.
powiedzialem ze chcialbym wymienic olej razem z filtrem a on sie zapytal kiedy ostatni raz byl wymieniany. niestety nie posiadam wiedzy czy wogole byl wymieniany. Powiedzial ze w takiej sytuacji najlepszym rozwiazaniem bedzie pozostawienie jej z tym olejem co jest. powiedzial wymiana oleju razem z filtrem mozliwe ze pierwszy raz od BARDZO dawna spowoduje ze na 95% po ok 10tys km sprzeglo hydrokinetyczne zacznie sie slizgac i bedzie do wymiany.
Koszt wymiany sprzegla hydrokinetycznego razem z olejem i filtrem to ok 2500 - 2700 zł.
ja narazie nic nie robie tylko obserwuje jak sie bedzie zachowywac. objawy uszkodzonej skrzyni tiptronic to bledy w grupie 02-AUTO TRANS oraz drgania przy predkosci ok 60-90km/h - tak jakby jechalo sie po tarce.
powiedzialem ze chcialbym wymienic olej razem z filtrem a on sie zapytal kiedy ostatni raz byl wymieniany. niestety nie posiadam wiedzy czy wogole byl wymieniany. Powiedzial ze w takiej sytuacji najlepszym rozwiazaniem bedzie pozostawienie jej z tym olejem co jest. powiedzial wymiana oleju razem z filtrem mozliwe ze pierwszy raz od BARDZO dawna spowoduje ze na 95% po ok 10tys km sprzeglo hydrokinetyczne zacznie sie slizgac i bedzie do wymiany.
Koszt wymiany sprzegla hydrokinetycznego razem z olejem i filtrem to ok 2500 - 2700 zł.
ja narazie nic nie robie tylko obserwuje jak sie bedzie zachowywac. objawy uszkodzonej skrzyni tiptronic to bledy w grupie 02-AUTO TRANS oraz drgania przy predkosci ok 60-90km/h - tak jakby jechalo sie po tarce.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 08:25
Użytkownik kalor dnia 04 listopad 2010 - 19:36 napisał
Witam. W moim automacie mam taki problem, że skrzynia nie przełącza płynnie biegu z 1 na 2, następuje między tymi biegami przerwa i gdy trochę przycisnę to obroty momentalnie wzrastają.
Pomóżcie!
Pomóżcie!
U mnie jest podobnie,do tego gdy obroty wzrastają i wskakuje 2 to jest szarpnięcie.Wymieniłam olej i filtr.Było troche opiłków,a olej był lekko przepalony.Trzy lata temu cała skrzynia była regenerowana zapłaciłam prawie 3000 zł.Nie wiem co dalej robić.
Może ktoś miał podobny problem.
RATUNKU !!!!
Napisano 26 październik 2011 - 14:45
Czterobiegowe automaty to to dość stare skrzynie - są w miarę bezawaryjne ale zamulają samochód. Najgorzej na starcie, automat zawsze zamuli, nie chciałbym automatu w aucie co ma 120 KM albo mniej, za to jakbym miał mieć auto 200 KM lub więcej to tylko automat.
Napisano 01 luty 2012 - 15:57
Użytkownik macias dnia 23 styczeń 2011 - 20:55 napisał
ja ostatnio maglowalem temat TIPTRONICA u siebie. wydawalo mi sie ze slizga sie sprzeglo na pierwszych biegach. okazalo sie to tylko moja nieznajomoscia automatycznych skrzyn biegow. bylem w warsztacie gdzie zajmuja sie wylacznie automatycznymi skrzyniami. kierownik serwisu przejechal sie moim autem, podpial kompa i powiedzial ze wszystko jest w normie. sprawdzilismy poziom oleju w skrzyni i tez super.
Dzięki Macias za info. Również korzystam z TIPTRONICa, póki co odpukać, nie mam żadnych niepokojących objawów ze skrzynią, chociaż też rozważałem wymianę oleju w skrzyni i sugestie dotyczące jego wymiany się potwierdzają-lepiej nie wymieniać jeśli nie był wcześniej wymieniany. Problem tylko w tym,że nie mam wiedzy, czy olej w skrzyni był kiedykolwiek wymieniany w moim egzemplarzu.
Jeśli ktoś z Was ma/miał jeszcze jakieś doświadczenia z tą skrzynią to wpisujcie swoje uwagi, bo opinie są różne-duża awaryjność,wysokie koszty napraw, itp.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych